Citytrip Reykjavik 2011 (Ijsland)

Reykjavik, de hoofdstad van Ijsland, waar het zelden warmer wordt dan 16 graden. Daar gingen wij naar toe in 2011 als citytrip. Ik bibberde al op voorhand, had mijn warmste trui meegenomen en speciaal voor deze trip een windstopper van Jack Wolfskin aangeschaft. Dagen voor ons vertrek hield ik het weer in Ijsland nauwlettend in het oog, de webcams waren confronterend, er lag sneeuw, het regende, de mensen haastten zich over de wegen, het was er echt een rotweer.

Op 6 mei 2011 arriveerden we voor onze citytrip in Ijsland, op de luchthaven van Keflavik. Het was even zoeken naar de Flybus die ons naar het hotel zou brengen. De weg ernaar was zo goed als onbewoonbaar, een rotsachtig landschap begroeid met grassen en mos. Ik dacht bij mezelf, wat doe ik hier? Waar ben ik toch terechtgekomen? Naarmate we het centrum van Reykjavik naderden veranderde de omgeving, het begon er meer en meer uit te zien als een leefbare omgeving met meer groen en huizen, jawel, ik herkende een stad. 

Het tij keerde gelukkig snel, het was er helemaal niet zo koud meer, integendeel, de weergoden hadden de ijslanders maandenlang bestookt met sneeuw, regen, en een kille wind, maar dat was sinds enkele dagen volledig omgeslagen. De zon scheen en liet zich volledig gaan, het was er best een aangename temperatuur, mensen zaten buiten op een terrasje te eten of te drinken. Mijn dikke warme trui, waar ik nauwelijks nog een plaatsje voor had in mijn bagage, bleek een verloren moeite.

Tijdens ons verblijf van enkele dagen konden we natuurlijk slechts een klein deel van het land verkennen, de bezienswaardigheden van de stad Reykjavik met de Hallgrimskirkja, Perlan, het Hofdi huis, Skalholt, Solfar en enkele natuurfenomenen gaan bewonderen zoals Thingvellir, de geisers, de gouden waterval en walvissen spotten op de Atlantische Oceaan.

Wist je dat?

  • De huizen in Reykjavik bestaan vooral uit beton en golfplaat.
  • De zangeres en wereldster Björk afkomstig was van Ijsland.
  • Er geen mieren voorkomen op Ijsland.
  • De Poolvos er het enige autochtone landzoogdier is, alle andere zoogdieren zijn met opzet of per ongeluk ingevoerd.
  • Het er in de zomer niet donker wordt.
  • Dat alleen de kuststrook in Ijsland bewoond is.
  • Het eiland is 130.000 vierkante kilometer groot en heeft nauwelijks 300.000 bewoners.

Thingvellir

Sinds 1930 is Thingvellir een nationaal park. Het is een deel van een 6 km brede en 40 km lange verzakking, die in het oosten en het westen wordt begrensd door kloven en scheuren. Thingvellir toont de Midden-Atlantische rug, het is de geologische grens tussen Noord-Amerika en Europa. Wanneer je naast de parking bij de oriëntatietafel staat, dan sta je geologisch gezien op de Noord-Amerikaanse aardkorst, aan de overzijde van de verzakking sta je op Euraziatische aardkorst. De verzakking zelf is niemandsland. Beide continenten worden per jaar tot 2 cm uit elkaar gedreven en de verzakking daalt 0,5 cm per jaar. Langs de randen van de verzakking zijn mooie breuklijnen zichtbaar, grote delen zijn bedekt met lava.

Het Althing

Thingvellir (vertaald: de vlakten van volksvergaderingen) is niet enkel bekend om zijn mooie natuur, maar ook doordat hier in 930 voor de eerste keer het Althing, de volksvertegenwoordiging, bijeenkwam. Sindsdien is dit tot 1798 jaarlijks het geval geweest. De hoofdboeren vormden de stemgerechtigde leden van de wetgevende vergaderingen, een soort Tweede kamer die openbaar was en onder voorzitterschap stond van een rechtsgeleerde, de wetspreker. Niet alleen leidinggevende figuren maar ook een groot deel van de bevolking kwam jaarlijks bijeen op Thingvellir. Het Althing was meer dan alleen een parlementsvergadering. Er werd ook twee weken lang feest gevierd, handel gedreven en recht gesproken. Veroordeelden werden terechtgesteld, er vonden huwelijken plaats en er waren sportwedstrijden.

Solfar

Solfar is een kunstwerk van edelstaal, het is gelegen aan de haven en stelt een droomschip voor op weg naar de zon. Het werd in 1986 gemaakt door Jon Gunnar Arnasson (overleden in 1989). Het kunstwerk ligt aan de zee, men heeft vandaar een uitzicht op de haven en de tegenoverliggende berg Esjamassief. Solfar is een toeristisch trekpleister, uiteraard mocht een foto'tje daarvan ook bij ons niet ontbreken, ons hotel lag immers vlak in de buurt.

Perlan (de parel)

Perlan bestaat uit zes watertanks waarop een 14 meter hoge glazen koepel is gebouwd. De koepel bevat 1176 glaselementen. Een stalen buizenstelsel geeft de koepel stevigheid, door de buizen loopt in de winter warm water en in de zomer koud water waardoor dit een aangename temperatuur geeft.

De koepel

Onder de koepel bevinden zich een cafetaria, een ronddraaiend panoramisch restaurant en een kleine bar. Op de zesde verdieping heb je toegang tot een balustrade met rondom een mooi uitzicht over Reykjavik. In één van de zes watertanks is er een museum, het Saga museum. De geschiedenis van Ijsland wordt weergegeven aan de hand van siliconenbeelden, een film toont hoe de beelden gemaakt zijn. Tussen de watertanks bevindt zich een sfeervolle ruimte en een kleine vergaderzaal, er worden regelmatig beurzen en tentoonstellingen gehouden, het doet ook dienst als receptieruimte voor huwelijken. 

Het Hofdi-huis

Het Hofdi-huis is één van de mooiere huizen in Reykjavik. Het huis heeft grote bekendheid verworven sinds de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Sovjetrussische partijleider Michaël Gorbatsjov in 1986, het leidde het einde in van de koude oorlog. Het huis is in 1909 gebouwd om er het Franse consultaat in te huisvesten, sindsdien heeft het aan verschillende bewoners en instellingen onderdak geboden, waaronder het Britse consultaat. Sinds 1967 doet het huis dienst als ontvangstruimte van de gemeente Reykjavik.

Spookhuis

Het staat ook bekend als een spookhuis, het spook de "Witte Dame" zou er wonen. Ze doet meubels en schilderijen bewegen. Een voormalig Britse ambassadeur woonde ooit in dit huis, maar de "Witte Dame" werkte hem enorm op de zenuwen waardoor hij besliste om het huis te verkopen. 

Hallgrimskirkja

Het indrukwekkendste gebouw van Reykjavik is de Hallgrimskirkja. De bouw van deze betonnen kerk is in 1945 begonnen maar werd pas in 1988 voltooid. De vorm is gebaseerd op basaltzuilen en de toren is 73 meter hoog, je kan er met de lift naartoe waar je dan een prachtig uitzicht hebt over Reykjavik en omgeving.

Beste orgel ter wereld

De kerk bezit een orgel van 15 meter hoog met 5275 pijpen, het totaalgewicht is 25 ton. Het orgel werd gebouwd door de Duitser Hans Gerd Klais en behoort werkelijk tot de beste ter wereld, talrijke internationale bekende organisten hebben hier reeds hun opnames gemaakt. In deze kerk een orgelconcert bijwonen loont zeker de moeite! 

Gullfoss

Eén van de mooiste watervallen van Ijsland is de Gullfoss, als in de namiddag de zon schijnt dan staat er een prachtige regenboog boven de waterval, vandaar de naam "de gouden waterval". Het water valt in twee trappen ruim 32 meter naar beneden, deze trappen worden gevormd door harde basaltlagen die worden afgewisseld door zachter materiaal. In de zomer wordt de waterval voorzien van massa's smeltwater van de gletsjer Langjökull, het water stort dan neer aan 130 kubieke meter per seconde, een grote fijne wolkennevel wordt omhoog geblazen.

Het uitzicht op Gullfoss

Van bovenaf is het uitzicht van de waterval en de omliggende hoogvlakte prachtig, maar het is wel indrukwekkender als je van heel dichtbij het geweld en de kracht van het neerstortende water kan aanschouwen. Je kan er met een houten trap naartoe en dat deden we dan ook, kleed je wel goed aan want je wordt er nat en de wind is enorm. Aan het begin van de route heb je er een cafetaria/restaurant , een museum en een souvenirwinkel.

Gullfoss in de winter

Tijdens de wintermaanden kan de Gullfoss bevriezen en dat zorgt voor een fonkelende ijsmassa! 

Geisers

Ijsland is een land van ruwe natuur, watervallen, lavavelden en geisers van de vulkanen. Dit mochten we tijdens ons korte bezoek uiteraard niet missen, we boekten in België dan ook de uitstap de "Gouden cirkel", waarbij ook een bezoek aan de geisers hoort.

Filmpje geiser

Stori Geysir

Naar deze geiser zijn alle andere geisers in de wereld vernoemd, inclusief de keuken- en badgeisertjes. Vroeger spoot deze geiser ieder halfuur een waterstraal van 40 tot 60 meter hoog, in de 20ste eeuw leek deze geiser echter uitgeput en dood. Een tijd lang bracht men deze geiser op feestdagen en bij staatsbezoeken terug tot een uitbarsting door het toevoegen van 50 kg zeep. Na twee grote aardbevingen, in juni 2000, is hij echter weer tot leven gewekt maar is wel een stuk minder actief dan toen en op onregelmatige tijdstippen.

Strokkur

De Strokkur is de actiefste geiser in het geothermische gebied Haukadalur, zijn erupties zijn krachtig en soms ook verschillende keren na elkaar. Hij spuit om de 5 tot 10 minuten een 25 meter hoge fontein en is daarmee een belangrijke toeristische trekpleister. 

Walvissen spotten

De snelstgroeiende toerisme-afdeling in Ijsland is de "whale watching" (walvissen spotten). Dit is zeker toe te juichen want het is een zeer goed alternatief tegenover de walvissenvangst. Eveneens populair is een tocht naar het nabijgelegen eiland van de papagaaiduikers. In een oudere reisgids van 2002 las ik dat er van de twee organisatoren om walvissen te gaan observeren nog maar één over was. Dat was bij ons bezoek aan Ijsland (2011) toch wel iets anders, we konden een keuze maken uit minstens vier organisatoren van "whale watching". En op het moment zelf hingen drie boten op dezelfde plek te dobberen om walvissen te spotten. Helaas, .... we hadden blijkbaar toch wel pech. De walvissen hadden niet echt zin om zich te laten opmerken in de Faxafloi baai, slechts in de verte was er zeer sporadisch een kleine walvis te spotten. Het was jammer, en het was duur (45 euro per persoon), het was een lange tocht, uren op de Atlantische Oceaan, maar toch waren we niet ontevreden. Het was toch een speciale ervaring die ik zeker niet wou missen!

Walvissen in de Faxafloi baai

  • Bruinvis: lengte tot 2 meter, gewicht tot 70 kg, leeftijd tot 30 jaar.
  • Witsnuitdolfijn: lengte tot 3 meter, gewicht tot 350 kg, leeftijd tot 25 jaar.
  • Dwergvinvis: lengte tot 10 meter, gewicht tot 10 ton, leeftijd tot 50 jaar.
  • Bultrug: lengte tot 17 meter, gewicht tot 40 ton, leeftijd tot 95 jaar. 

Eten en drinken

In sommige reisgidsen of op websites wordt er vermeld dat eten en drinken in Ijsland vrij duur is, maar toch was het in Reykjavik best doenbaar om te gaan uiteten tegen een betaalbare prijs, niet duurder dan in België. Uiteraard vermijd je dan wel best de lokale restaurants die een menu aanprijzen van walvis en papegaaiduikers, je kan er ook Italiaans gaan eten, of Thais, Indian, Nepalees, Balkan, vegetarisch, keuze genoeg in het centrum van de hoofdstad Reykjavik.

Eten

De traditionele gerechten in Ijsland zijn onder andere:

  • Afgeschroeide, vervolgens gekookte en tenslotte in de oven gegrilde halve schapekop.
  • Zuur opgelegde teelballen van rammen.
  • Haai, die eerst maandenlang in de rivierbedding heeft liggen rotten alvorens te bereiden.

Drinken

Sinds 1 maart 1989 is bier in Ijsland vrij te verkrijgen maar het is niet goedkoop, in de supermarkt zijn sterkere dranken niet te verkrijgen. 

Fosshotel Baron

Tijdens deze citytrip hadden we voor ons verblijf in Ijsland gekozen voor het Fosshotel Baron in Reykjavik. Het is zeker niet één van de modernste hotels maar het heeft wel een grote troef in handen, dat is namelijk zijn ligging. Het is vlak aan de zee gelegen en de hoofdstraat van Reykjavik, met heel wat winkels en restaurants, ligt op wandelafstand achter het hotel. Ook heel praktisch is de supermarkt die onmiddellijk achter het hotel gelegen is, de winkel is zelfs 24 uur per dag open.

10 hotels in Ijsland

Deze keten heeft 10 hotels in Ijsland. Het hotel in Reykjavik beschikt over 87 kamers, 3 suites en 31 appartementen. De kamers hebben draadloos internet, TV (met slechts een paar zenders), douche, wc, haardroger, telefoon en kluis. Op de kamer is geen minibar, het hotel heeft geen restaurant, je kan er wel ontbijten of 's avonds iets in de bar gaan drinken.

Warm water met zwavelgeur in de badkamer

In onze te kleine badkamer had het warme water een zeer onaangename geur, dit blijkt zwavel te zijn. Dit warme water is niet drinkbaar, het kan diarree veroorzaken, voor het nemen van een douche is het wel bruikbaar mits je er de doordringende zwavellucht bij neemt. De zwavel is zeker goed voor je huid en is zelfs terug te vinden in heel wat verzorgende huidproducten.

Het buffet

Er is zeker voldoende keuze om te ontbijten in het Fosshotel Baron, je kan er zelfs uw eigen wafeltjes bakken! De ruimte rond het buffet is waarschijnlijk wel nogal krap indien het hotel veel gasten heeft om te ontbijten.